Que soni la música!

Sovint, quan anem a recollir els nostres fills a l’escola, sona el radio-cassete de fons. En surten a vegades cançons infantils, però d’altres, melodies de radio-fòrmula. Sigui com sigui, fixeu-vos: quan això passa, l’ambient que es respira és molt més natural, molt més tranquil. No, si serà veritat la frase aquella (una mica burra, cert) que diu que “la música amansa a las fieras”!

DSC_0168

A l’AMPA de l’Escola Bressol Els Patufets de Navas ho tenim clar: la música no només “amansa a las fieras” i incideix sobre l’estat d’ànim dels nens, sinó que a més a més afecta molt positivament al seu cervell i els fa, atenció…millors persones. Comprovat científicament! Per això la Junta i totes les famílies que formem part de l’AMPA ens esforcem dia a dia perquè els nostres fills tinguin més música a les seves vides. Ho hem fet amb un taller impartir per la prestigiosa musicoterapeuta Lucia Barea i amb un altre organitzat per l’Auditori, com a prèvia al concert Setze Cordes que tindrà lloc el proper 26 d’abril. Ho hem fet i ho continuarem fent, per exemple, proposant a cada festa, a cada esdeveniment, activitats musicals. Així va ser al Nadal, quan un dels pares va tocar el saxo i pares, mares i petits vam “fabricar” els nostre propis instruments.

 L’activitat cerebral segueix el ritme

Avui en dia no hi ha discussió quan es parla dels beneficis que té la música en el desenvolupament i l’aprenentatge infantil. Fins i tot es fa servir com a teràpia contra molts problemes físics i psíquics! Segons el psicòleg i logopeda Paco Revert, la música involucra més parts del cervell que qualsevol altra funció, i els nens que creixen escoltant música, movent-se al seu ritme i cantant cançons gaudeixen d’un millor sistema sensorial i creen més connexions neuronals.  Què vol dir això? Que la música els hi provoca:

 • Un millor sentit de la coordinació, de l’equilibri, del desenvolupament muscular
 • Un augment de la capacitat de memòria, l’atenció i la concentració. Per tant, enriqueix l’intel·lecte.
 • Una millora de l’habilitat per resoldre problemes matemàtics i de raonament complex
 • Una millora de la capacitat d’expressió
 • L’estimulació dels sentits, de la creativitat i de la imaginació
 • Una millor capacitat d’empatia, de interactuar amb altres nens
 • Un augment de la seva auto-estima

 Tocant l’instrument físic i emocional

Com aconsegueix la música afectar-nos tant? Com beneficia els nens?

 • Contribueix a crear patrons en el cervell que fan que les neurones estiguin actives. Neurones que si no fossin activades per la música, no serien utilitzades i “es perdrien”, segons Revert. Neurones que quant més es desenvolupin, més facilitaran l’aprenentatge de coses noves i el desenvolupament de nous talents.
 • Un bebè amb 3 mesos de vida ja pot recordar-se de la música que ha escoltat; si més no, reconèixer-la. Per tant, no és agosarat concloure que la música ajuda els nens a recordar-se de com fer certes coses. Si els nens aprenen els hàbits i les rutines amb música, és molt possible que la propera vegada que escoltin aquella melodia, recordin amb facilitat la tasca realitzada i els hi sigui més fàcil reproduir-la!
 • Sembla que els nens que escolten música de manera regular s’acostumen a sons complexos, els quals contribueixen a processar més ràpidament el llenguatge i a fomentar l’enteniment.
 • La música s’identifica sovint amb un estat d’ànim. El nen està trist? Posa-li una cançó alegre! Esteu dibuixant? Fomenta la seva creativitat i estimula’l amb un ritme ben actiu!
 • La música ajuda a restaurar les respiracions, que calmen físicament i ajuden a recuperar una bona pressió arterial i els batejos cardíacs. A més a més, els seus efectes a la salut no queden aquí: la música també minimitza el dolor i promou la millora física.

cerebro-y-musica

La música està a tot arreu: en un aplaudiment amb les mans, en el so del vent movent-se entre els arbres, en les gotes de pluja caient sobre el terrat… Aprofiteu-la! És un super-poder que ens fa, a grans i a petits, més forts física i emocionalment. Un super-poder que, si el compartim, ens farà invencibles. Sense vergonya! Canteu, balleu, feu el boig amb el vostre petit acompanyats per qualsevol ritme! Preparats? Afinem instruments, 1, 2, 3…música, mestre!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s